Bestanden correct aanleveren

Bij lasersnijden & graveren wordt het materiaal zo sterk verwarmd door de laserstraal die, afhankelijk van de blootstellingstijd, de kleur verandert en een contrast maakt, of het materiaal verdampt of verbrandt.

Een laser ontwerp begint steeds met een contour (vector) bestand waarbij we een keuze maken tussen laser snijden of graveren.

Laser snijden en graveren

De lasergravure die zo wordt gemaakt is permanent en slijtvast. 

De kleur van de gravure kan bij elk materiaal anders zijn.

Er wordt vaak gezegd dat je een vectorbestand herkent door het type bestand, bijvoorbeeld EPS, AI of PDF. Dat is echter niet waar. Je kunt een bitmap namelijk opslaan als EPS. Maar daarmee wordt het nog geen vector. Alleen door een bestand te vergroten kun je zien of het een vectorbestand is. Bitmapbestanden kun je wel herkennen aan het type bestand. Zo zijn JPEG, JPG, PNG, BMP en GIF-bestanden altijd bitmapbestanden.  

Er zijn verschillende manieren om aan een vectorbestand te komen: 

  • is het drukbestand opgemaakt door een grafisch vormgever? Vraag dan of die het drukbestand als vectorbestand wil aanleveren; 
  • je kunt een vectorbestand laten maken; 
  • je kunt zelf een vectorbestand maken met een grafisch programma. 

Overigens is het niet mogelijk om van elk bestand een vectorbestand te maken. Foto’s zijn bijvoorbeeld vaak lastig om te zetten.

Bij laser snijden zal de laser een contour (vector) volgen en door het materiaal snijden.

laser contour

Bij laser graveren zal de laser een oppervlakkige verbranding maken (gravure) in het materiaal. Hiervoor is een contour of vector bestand nodig waarbij de laser het materiaal zal “wegbranden” dat zich tussen 2 (gesloten) lijnen bevindt (rode gedeelte in voorbeeld).

Graveren

Laser snijden:

Voor het aanleveren van digitale bestanden en goede verwerking ervan dien je rekening te houden met volgende aandachtspunten:

Lijndikte en kleur:

De snijlijnen dienen zwart te zijn met een lijndikte van 0,01mm.

Lijndiktes om te lasersnijden zijn altijd zeer dun, ook al maak je de lijndikte in de software dikker, zal er enkel de dunne vectoriële lijn uitgesneden worden. Wil je effectief de dikke lijn, dan zal je langs die lijn een binnen en buitenlijn moeten aanmaken (dus eigenlijk 2 lijnen).
Adobe schaduw lijnen

In Adobe Illustrator doe je dit via: Object >> Pad >> Omtreklijn.

De lettertypes (fonts) dienen omgezet te zijn in contouren (vectoren of lijnen).Indien niet dienen de fonts (lettertypes) tevens meegestuurd te worden om de bestanden goed te kunnen uitlezen.

In Adobe Illustrator en InDesign kun je tekst omzetten naar lettercontouren door in je ontwerpprogramma de tekst te selecteren en vervolgens in de menubalk te klikken op ‘Tekst’> ‘Lettercontouren’. Photoshop zet tekst automatisch om.

Lettertypes om te lasersnijden

Wanneer we teksten willen uitsnijden, is het belangrijk het juiste lettertype te kiezen.
Bij een regulier lettertype vallen de binnenste vormpjes bij het lasersnijden weg.

Lasersnijden letters

Bestandsformaten: .EPS / .AI / .PDF / .DXF / .DWG

Samengevoegde letters:

Indien je een doorlopende naam/tekst hebt, zorg ervoor dat de letters samenvloeien tot volledige tekst.

NIET GOED                                                                            

Losse lettersGOED              Samengevloeide letters

Samengestelde vormen/letters maken

U kunt samengestelde vormen maken met het deelvenster Pathfinder (Venster > Object en layout > Pathfinder). Samengestelde vormen kunnen worden gemaakt van eenvoudige of samengestelde paden, tekstkaders, tekstcontouren of andere vormen. De vormgeving van de samengestelde vorm is afhankelijk van de Pathfinder-knop waarop u klikt.

Adobe pathfinder

Het deelvenster Pathfinder

Originele objecten B.Toevoegen C. Aftrekken D. Doorsnede E. Overlappen uitsluiten F. Min achter

Toevoegen

Trekt de omtrek van alle objecten over om één vorm te maken.

Aftrekken

Objecten vooraan “maken openingen” in het achterste object.

Doorsnede

Maakt een vorm van overlappende gebieden.

Overlappen uitsluiten

Maakt een vorm van gebieden die elkaar niet overlappen.

Min achter

Objecten achteraan “maken openingen” in het voorste object.

In de meeste gevallen neemt de vorm de kenmerken (vulling, lijn, transparantie, laag, enzovoort) van het voorste object over. Wanneer u vormen van elkaar aftrekt, worden de voorste objecten echter verwijderd. De vorm neemt dan de kenmerken van het achterste object over.

Wanneer u een tekstkader in een samengestelde vorm opneemt, verandert de vorm van het tekstkader, maar de tekst zelf verandert niet. Om de tekst te veranderen, moet u met tekstcontouren een samengesteld pad maken.

Vormen en lettertypes om te lasersnijden
Wanneer je iets ontwerpt om later te gaan uitsnijden dien je rekening te houden met volgende zaken:

Vormen in vormen: wanneer je een vorm in een andere vorm tekent die later zal uitgesneden worden, dan valt de binnenste vorm uiteindelijk weg. Indien noodzakelijk worden meestal bruggetjes gemaakt.

Lettertypes: voorgaand punt is ook regelmatig het geval bij cijfers en letters.

Overlappende vormen: vaak worden vectoriële figuren over elkaar geplakt. Doordat ze een kleur als opvulling hebben lijkt het alsof delen van de onderste figuren verdwenen zijn, maar in wezen blijven de vectorlijnen of de volledige vectorfiguren bestaan. De lasersnijder zal dan ook de volledige vectoriële figuren uitsnijden. Hij houdt geen rekening met de invulkeur van de figuren, m.a.w. hij kijkt naar alle vectorlijnen door alle lagen heen. Hierdoor valt de figuur in verschillende stukjes uit elkaar, wat niet altijd het gewenste resultaat geeft.

Zorg er dus voor dat je steeds enkel de contourlijn hebt. De meeste betere vectoriële programma’s zijn voorzien van deze functie.
Bij Adobe Illustrator vind je dit bij 
Venster >> Pathfinder (vormen verenigen).

Met grafische programma’s zoals Adobe Illustrator en CorelDraw kun je zelf een vectorbestand maken. Je gaat dan de afbeelding digitaal overtrekken. Dit heet vectoriseren. Het nadeel van deze methode is de programma’s duur in aanschaf zijn. Al is het mogelijk om een gratis proefversie te downloaden. Op de website Gratissoftware.nu staan een aantal gratis programma’s waarmee je een vectorbestand kunt maken. Bekijk de handleiding van het programma hoe je daarmee een vectorbestand kunt maken. 

Welke soorten vectorbestanden bestaan er?
Er bestaan verschillende standaardbestanden. Hieronder sommen we de voornaamste vectoriële extensies op.

.EPS (Encapsulated Post Script)
Een standaard formaat om vectorbestanden op te slaan is het .eps-formaat. Ze kunnen door vrijwel elk grafisch programma geopend en bewerkt worden.
Let op! Een .eps-bestand kunt u ook uit programma Photoshop halen. Echter is deze eps vaak niet geschikt omdat photoshop werkt vanuit pixels en niet vanuit vectoren.

.AI (Adobe Illustrator)
Deze bestanden kan je, indien je geen grafische programma op je computer hebt geïnstalleerd, niet openen.

.SVG (Scalable Vector Graphics)
Het is een op XML gebaseerd bestandsformaat voor statische en dynamische vectorafbeeldingen. Het is een open standaard.

.DWG
Een bestandstype specifiek ontworpen door Autodesk. Het is een gesloten versie.

.DXF (Drawing eXchange Format)
Open source variant van Autodesk. Het is in feite een kopie van het compacte maar gesloten DWG-formaat in een leesbaar ASCII tekstbestand. Het wordt voornamelijk gebruikt in vele CAD programma’s. (Computer Aided Design).

.PDF
Een .pdf-bestand kent iedereen wel kan bijna door iedereen geopend worden.
Let op! Niet alle .pdf-bestanden zijn vectorieel opgebouwd. Je kan  heel makkelijk zelf controleren of je .pdf-bestand ook daadwerkelijk uit vectoren bestaat. Open het .pdf-bestand met een viewer en zoom vervolgens in op een afbeelding. Als de afbeelding scherp blijft, dan is het een vector. Gaat de afbeelding pixelvorming tonen, dan is het dus helaas geen vector.

Hier vind je een overzicht van vector programma’s waarmee je aan de slag kan om vector files te maken.

Computer vector tekensoftware algemeen

Adobe Illustrator
www.adobe.com 

Adobe Illustrator is een computerprogramma dat door grafisch ontwerpers, DTP’ers, illustratoren en technisch tekenaars wordt gebruikt voor het maken van vectorafbeeldingen. Het programma maakt deel uit van de Adobe-softwarereeks. Het is zeer degelijk maar betalend. Het bestaat zowel in een offline- als in een creative cloud-versie.

Een goede en gratis online beginners Guide To Adobe Illustrator, onderverdeeld in 19 episodes kan je vinden op YouTube. 
The Complete Beginners Guide To Adobe Illustrator | Tutorial Overview & Breakdown

Inkscape
inkscape.org

Inkscape is een opensource-vectorillustratieprogramma, dat gebruikmaakt van het SVG-formaat voor het opslaan van vectorafbeeldingen. Inkscape wordt voornamelijk ontwikkeld op Linux, maar er zijn ook versies voor Windows en Mac OS X beschikbaar.

CorelDraw
coreldraw.com

CorelDRAW Graphics Suite bestaat uit verschillende onderdelen waaronder o.a. het vectortekenprogramma CorelDRAW waarmee vectorafbeeldingen gemaakt kunnen worden. Het is betalend.

DrawBerry
raphaelbost.free.fr/DrawBerry.html

Wanneer u een hele eenvoudige vector tool zoekt en niet de geavanceerde functies van een programma zoals Inkscape nodig heeft dan raden we aan om DrawBerry te installeren.

Dit open source vectorbewerkingsprogramma is alleen beschikbaar voor het Mac OS besturingssysteem. Ondanks de eenvoudige opzet van DrawBerry bevat het een heel aantal geavanceerde functies zoals het gebruik van layers en CorelImage lagen. Het vergrootglas en de functie om aanpassingen ongedaan te maken helpen om een accurate vectortekening te maken.

Karbon
calligra.org/karbon/

Karbon is een gratis vectortekenprogramma dat onderdeel uitmaakt van Calligra Suite. Dit is een open source officepakket dat vergelijkbaar met, en op sommige onderdelen zelfs uitgebreider is dan, Microsoft Office.

Karbon en de rest van het Calligra officepakket is geschikt voor Windows, Mac en Linux besturingssystemen. Net als bij Adobe Illustrator is de hele gebruikersomgeving zelf in te stellen. U kunt dus zelf kiezen welke knoppen en functies er getoond worden en deze op een andere positie op het scherm plaatsen door deze te verslepen.

LibreOffice Draw
nl.libreoffice.org/ontdek/draw/

LibreOffice Draw heeft de volgende kenmerken:

  • open source applicatie om vectoren te tekenen,

  • eenvoudig lijnen met de geplaatste blokken verbinden,

  • standaard clipart gebruiken of zelf afbeeldingen importeren

  • beschikbaar voor Linux, Mac en Windows.

OOo4Kids

http://educoo.org/OOo4Kids.php

Serif DrawPlus X8

https://affinity.serif.com/en-gb/serif.com/int/be/drawplus

Bij elke bestelling maken wij steeds eerst een voorontwerp welke u per mail word toegezonden. Pas bij goedkeuring van dit voorontwerp starten wij de productie !

Leest het bovenstaande voor u als chinees ? Geen nood, u kan ons steeds uw wensen uiten per mail naar info[at]studiokrass.be of een schets op papier naar ons opsturen. Wij maken u dan een correcte prijsopgave. Bij bestelling verzorgen wij dan dan een professionele lay-out en sturen u per mail een voorontwerp. Pas bij goedkeuring van dit voorontwerp starten wij de productie. Heeft u hierover verdere vragen, aarzel dan niet ons te contacteren.